Kihívások vannak, de továbbra is formában a hazai hajós piac

Tény, hogy ezt az ágazatot sem kerülik el az idei év hozta kihívások, érdeklődés van, kínálat van, találkozás pedig biztosan lesz szeptember 2-4. között a Kenese Marina-Port kikötőben, itt lesz ugyanis Magyarország egyetlen vízen és vízparton rendezett hajókiállítása, a Balaton Boat Show. A kiállítás nem csak a rendszeresen hajózóknak, vitorlázóknak nyújt különleges programot, hanem mindenkinek, aki szeret víz közelben lenni, legyen szó a Balatonról, tengerekről vagy folyókról.

A hazai hajós piac ismét találkozóra hívja a hajózás és vízi életforma iránt érdeklődőket Magyarország legnagyobb vízi kiállításán, a Balaton Boat Show-n, amelynek – a korábbi évekhez hasonlóan – a balatonkenesei Kenese Marina-Port szálloda és kikötő komplexum ad helyet. A kiállítás 2022. szeptember 2-án, pénteken kezdődik és szeptember 4. vasárnapig tart.

Készletről most lehet a legjobb áron hajót venni!

A huszonhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Balaton Boat Show minden évben kiemelt helyet foglal el a hajósnaptárban. “A hazai hajós főszezon a végéhez közeledik szeptemberben, a Balaton Boat Show viszont egy jó alkalom arra, hogy megkezdődjön a felkészülés a következőre. Egyúttal egy remek nyárzáró program a hajósok és vízisportok iránt érdeklődők számára és persze mindenkinek, aki szereti a vízparti időtöltést” – mondta Rápolthy Edit, a kiállítás igazgatója.

Fotó: Török Brigi

“A felkészülés és az időben történő tájékozódás azért is indokolt, mert Magyarországon is érezteti hatását az a világszerte és szinte minden iparágban jelentkező tendencia, mely a szállítási idők növekedését, a termékek árának gyakori változását és a készletek gyors kifogyását eredményezi. Világszinten továbbra is élénk a kereslet a hajók iránt, a gyártási folyamatok viszont lassulnak az alkatrészek beszállítási idejének növekedése miatt. Az értékesítést nehezíti a hajóépítéshez használt anyagok és alkatrészek árának folyamatos változása is. A kiállítóktól származó információk alapján elmondható, hogy azoknak a vevőjelölteknek, akik mihamarabb szeretnének új hajójukkal vízre szállni, idejében lépniük kell. Könnyen előfordulhat, hogy aki idén ősszel nem adja le a megrendelést, az csak 2024. év vége felé jut hozzá a hajójához és az is kérdés, hogy milyen áron. Tény, hogy a háború okozta gazdasági bizonytalanság nehezíti a gyors vásárlási döntést, sokak továbbra is a hajózásban látják azt a biztonságos szabadidő eltöltési lehetőséget, amit szeretnének megvalósítani, vagy tovább folytatni. Számukra jó hír az, hogy vannak azért készleten hajók a gyártóknál és forgalmazóknál, akár már 2023. tavaszi szállítással is, de ami még ennél is fontosabb, ezek a hajók érhetők el most kiszámíthatóan fix áron.”  – mondja el a piaci szereplőktől gyűjtött tapasztalatokat a kiállításszervező.

Hajók vízen, parton és még sok minden más

A kiállítók az idén is kitettek magukért. 90 hajóból áll a Balaton Boat Show flottája, ennyi hajó lesz “kiállítva”. A kínálat körülbelül 40%-át teszik ki a különböző vitorlások: a 45 lábas nagyhajóktól kezdve, a közepes méretű 35-38 lábas hajókon át, egészen a sportvitorlásokig szinte a teljes hazai vitorláshajó kínálat felvonul. A már jól ismert hazai és nemzetközi márkák újdonságai mellett több új márka is bemutatkozik, láthatunk például olyan, az itthoni vizeken kevésbé jellemző, 45+ lábas katamaránt is, melynek dimenziói már tényleg egy tágas nyaraló érzését adják, de hasonló tereket tapasztalunk a modern egytestű vitorlásokba lépve is.

Fotó: Glódi Balázs

A kiállításon látható hajók többsége motoros vagy elektromos meghajtású, széles választékot találunk a gumicsónakoktól kezdve, a 25-27 láb körüli elektromos hajókon át, egészen a 40+ lábas jachtokig. A szervezők elmondása szerint évek óta növekszik a motoros és elektromos hajók aránya, az idei év pedig különösen széles skáláját vonultatja föl a hazai kínálatnak. Ez egyrészt amiatt van, mert a Balatonon egyre nagyobb volumenű az elektromos hajók jelenléte, másrészt pedig a Balaton Boat Show – bár hazánk legnagyobb hajózható tava mellett kerül megrendezésre – mára már nem csak a Balatonon használható hajók kiállítása, sokkal inkább a hajós piac számára kiemelten fontos esemény. Évről évre egyre több a motoros kínálat, sokan látogatnak el olyanok is, akik folyókra, vagy épp a Tisza-tóra keresnek motoroshajókat.

A hajódömping mellett találkozunk lakóautókkal is, de a hajózási kiegészítők, műszaki felszerelések, ruházat és egyéb vízi sporteszközök széles tárháza ugyanúgy “felvonul” a kiállításon. Utóbbira érdemes még kitérni hiszen ezek körében is egyre nagyobb teret hódít az elektromos meghajtás, több víz felett repülni is képes, úgynevezett e-foil deszka is megtalálható lesz a kínálatban. Ezek vízi bemutatóját a Marina-Port Beach Bár napozóágyairól meg is nézhetjük.

A kiállítás exkluzív autós partnere a BMW Group Magyarország, a BMW Leier Autóval együttműködésben. Az új BMW X1 és BMW iX M60-as modellek a legnagyobb vízparti seregszemlén a hajós közönségnek mutatkoznak be, amelyeket közelebbről is megismerhetnek Walter Csaba, BMW instruktor segítségével. A BMW Lounge-ban 3 napon át igazi mediterrán hangulatot varázsolnak Budapest rezidens DJ-i. A kiállítás ideje alatt a BMW Lifestyle shop mellett számos BMW és MINI modell valamint BMW motorkerékpár tesztvezetésével is várják a látogatókat!

Fotó: Glódi Balázs

Egész napos hétvégi program a Balaton Boat Show, hiszen a Kenese Marina-Portban, a hajókiállításon felvonulók megtekintése mellett, a kikötő komplexum számos szolgáltatása is élvezhető. Étterem, grillterasz, beach bár is várja a látogatókat, a szeptember elején jellemző jó időjárás pedig most sem hagy cserben senkit, így igény szerint strandolással is egybeköthető a kiállításnéző. Családdal is érkezhetünk, hiszen a szálloda parkjában a strand mellett, egy igazi hajós játszótér, az éttermekben gyermekmenü és hajós kézműves foglalkozás is várja a legkisebbeket.

Fotó: Kenese Marina-Port

További híreink