Komoly kiugrási lehetőséget lát a magyar hajós szakma a Balaton Boat Show-ban

A szűkebb elmúlt év után, bizakodva érkeznek a kiállítók Magyarország legnagyobb vízen és vízparton rendezett hajókiállítására, a Balatonkenesén szeptember elsején nyíló 28. Balaton Boat Show-ra, legalábbis ez derül ki a megkérdezett hajógyártók és forgalmazók várakozásaiból. A Kenese Marina-Portban mintegy 100 hajót tekinthetnek meg az érdeklődők, potenciális vásárlók.

Szeptember 1-3. között Balatonkenesén, a Kenese Marina-Port kikötőben csúcsra jár a hajós iparág és kereskedelem, ekkor rendezik ugyanis a legnagyobb magyarországi vízi hajókiállítást, a Balaton Boat Show-t, amin részt vesz mindenki, aki számít a hazai hajós életben. 71 gyártó és kereskedő lesz ott kiállítóként, közöttük nem csak hajókat építő vagy forgalmazó cégek, hanem felszereléseket, köteleket, ruházatot, műszereket vagy a hajózáshoz más módon kapcsolódó termékeket gyártók és forgalmazók is. Ez pedig azt mutatja, hogy a gazdaság nehézségei ellenére a hajós iparág talpon van, és bizakodva várja a következő szezont.

“A hazai hajós főszezon a végéhez közeledik szeptemberben, a Balaton Boat Show viszont egy jó alkalom arra, hogy megkezdődjön a felkészülés a következőre. Egyúttal egy remek nyárzáró program a hajók és vízisportok iránt érdeklődők számára és persze mindenkinek, aki szereti a vízparti időtöltést” – mondta Rápolthy Edit, a kiállítás igazgatója.

A vitorlásokat és elektromos hajókat gyártók és forgalmazók esetén nagyjából teljes paletta várható, a motorcsónak-forgalmazók közül is egyre többen jelentkeznek, és természetesen sokan kínálják alternatívaként az elektromos meghajtást. Egyszóval várhatóan szinte mindenki ott lesz Kenesén, aki itthon hajót épít vagy forgalmaz.

„Optimista várakozásokkal veszünk részt a kiállításon, bízunk benne, hogy az idén tapasztalható visszaesést követően a potenciális vásárlók újragondolták és most vásárlásokba fognak – mondja Káli Csaba, a többek között a Jeanneau vitorlások és Delphia elektromos hajók képviseletét is ellátó Adex Yachting Kft. ügyvezetője. Korábban az időnként fellépő hajóhiányt kellett kezelniük, most inkább a kissé csökkenő kereslettel kellett szembenéznie az évente átlagosan mintegy 15 hajót értékesítő cégnek.

„Számunkra minden évben nagyon fontos a Balaton Boat Show és nagy reményeket fűzünk hozzá, hiszen az elektromos hajók legnagyobb itthoni piaca a Balaton, így a gazdaság visszaesése ellenére is azt reméljük, hogy a korábban értékesített 10-12 hajónál a következő szezonban sem adunk el kevesebbet” – fejtette ki László Barnabás, az E-hajó Center vezetője. A nagyobb – 80-150 millió forint – értékű elektromos hajókat értékesítő társaság is alaposan megérezte az idei visszaesést, az érdeklődés csökkenését – ami 40-50 százalékot is kitett – de bíznak abban, hogy a következő szezonban sikerül visszakapaszkodni a 2022-es 10-12 eladott hajó szintjére.

Számukra azért is fontos a Balaton Boat Show, mert az egész évben kialakított ügyfélkapcsolatok 25-30 százaléka ezen a rendezvényen születik, amik nyomán későbbi vásárlásokat lehet valószínűsíteni.

„A gazdaság visszaesése nehéz helyzetbe hozta azokat a gyártó cégeket, amelyek fő értékesítési profilja a hazai kereslet kielégítése – vázolja az iparág helyzetét Soponyai Géza, a Nautic Boat vezetője. A magyar piacon már több mint három évtizede jelen lévő gyártó alapvetően a tömegtermeléssel nagyon költséghatékony nemzetközi hajóépítők által uralt globális piacon elszenvedett hátrányt emelte ki, azaz a hazai kicsi, egyedi gyártásra szakosodott manufaktúrák tere egyre szűkebb a sorozatgyártókkal szemben. Eladnak persze külföldre is, de ezek a lehetőségek egyre csökkennek, ami egyre nehezebbé teszi a magyar gyártók helyzetét.

Az elmúlt évben már tapasztalható volt, hogy a szállítási idők kitolódtak, így a vevőknek érdemes előre tervezniük, gondolkodniuk. Ugyanis minél hamarabb rendelik meg a kiválasztott hajót, annál olcsóbban tehetik ezt meg, illetve a gyártó vagy forgalmazó is hamarabb tud szállítani. A piaci tendenciák alapján nem érdemes várni az árak visszaesésére, nem várható szignifikáns lefelé mozdulás, inkább a szállítási idő csökkenésére számíthatunk.

Aki hajóvásárláson gondolkodik, annak jó lehetőség a Balaton Boat Show, amely a következő idény kezdetét is jelentheti. Befektetési szempontból szintén jó döntés lehet a szeptemberi vásárlás, mert a hajók jól tartják az árukat. Több kereskedőnél is vannak készleten rövid határidővel leszállítható hajók, ezeket is megtalálják az érdeklődők a kiállításon.

A Balaton Boat Show exkluzív autós partnere a BMW Leier Autó, a kiállítás keretén belül tesztvezetésre is nyílik lehetőség. Aki szeretne részt venni a tesztvezetéseken, mindenképp hozza magával érvényes vezetői engedélyét, aki pedig két keréken kíván gurulni, az hozza magával saját bukósisakját is és megfelelő motoros ruházatát. A helyszínen szabad helyek függvényében lehet majd regisztrálni. A tesztvezetésen való részvétel csak érvényes karszalaggal lehetséges.

A kiállítást augusztus 31ig kedvezményes belépőjeggyel tekinthetik meg, a felnőttek 3800, a diák (14 éves korig), illetve nyugdíjas: 3.200 forintos, 6 éves kor alatt a belépés díjmentes. A belépőjegyek a kiállítás alatt online és a helyszínen is megvásárolhatók.

A Balaton Boat Show pénteken és szombaton, szeptember 1-én és 2-án 10-től 18 óráig tart nyitva, szeptember 3-án vasárnap pedig egy 10-től 17 óráig várja a látogatókat.

További híreink